Exclusive Study by Boano Torino

2014/03/17. - írta: eszgbr

lincoln-indianapolis-8_653.jpg

Egy Alfa Romeo tanulmányautó kapcsán kerestem rá az olasz Boano tervezőstúdióra, melyről már korábban is hallottam elegáns Ferrari átiratai kapcsán, és a maranelloiak autói között megbújva, lesből vetette rám magát ez a döbbenetes gép.

Az Indianapolis névre keresztelt kupét a Lincoln megbízásából készítette a Boano az 1955-ös Torinói Autószalonra. Az autó műszaki alapjait a Lincoln Capri adta, az erőforrás az Y-Block nyomórudas V8-as 5588 cm³-es változata volt, amit kizárólag 1955-ben lehetett kapni.

351.jpg
A műszaki tartalomnál viszont sokkal fontosabb a forma. A karosszéria remekül ötvözi a jetkorszak amerikai autóinak és a finom olasz sportkupéknak a stílusát. A bumfordi orr (szerintem a leggyengébb pontja a tanulmánynak) és a rakétaszerű hátsólámpák az amerikai országúti cirkálókat, az oldalt kivezetett, egyébként teljesen funkciótlan kipufogók az ötvenes évek orrmotoros versenyautóit idézik, az összhatás mégis légies, olaszos.

166.jpg
Az aduász a burkolt első kerékjárati ív, amely egységessé teszi az egész formatervet, nem töri meg a szokásos nagy, félkör alakú rés. Ettől olyan benyomása támad az embernek, mintha lebegne a kocsi. Mit lebegne, egyenesen repesztene a levegőben, mint Korben Dallas taxija az Ötödik elemben!

big_thumb_5629c7b9f2eeccfd62606b4b38914f93.jpg
A fantáziám túlhaladja a jetkorszakot, az első sárvédőburkolatba rejtett fényszórók láttán már dupla csövű lézerágyúkat vizionálok, ez az elrendezés visszaköszön hátul is, a piros lámpatestek és a valódi kipufogók képében.

523.jpgAz öntömegről nincs információm, valószínűleg meghaladja a két tonnát, így a repülést el lehet felejteni, de nem is száguldásra tervezték, hanem arra, hogy bárki meglátja, földbe gyökerezzen a lába, a képzelete pedig szárnyalni kezdjen. Pont ahogy velem is történt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vadhajtas.blog.hu/api/trackback/id/tr105866378

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása